main_veggies_0

Zdravé grilování vás bude bavit!

I když se léto blíží ke konci, můžete mu na cestu zamávat stylově! Co třeba grilování s přáteli a rodinou na zahradě, terase či balkoně? Vychutnejte si poslední paprsky slunce a užijte si zdravé grilování! Jaké zásady vám pomohou udržet jídlo z grilu dobré a navrch ještě zdravé?

Naše grilovací hříchy

Při nákupu masa dávejte pozor na jeho kvalitu. Před samotným grilováním je nejlepší maso naložit. Mezi chutné a především zdravé marinády patří třeba olivový olej s čerstvě posekanými bylinkami z vaší zahrádky. K tomu přidejte lžičku citronové šťávy a můžete se těšit na chutné a šťavnaté maso ve zdravé podobě. Zapomeňte na umělá dochucovadla a éčka, která vám rozhodně neprospějí. Naopak domácí zdravou marinádou potírejte maso i během grilování, aby bylo šťavnaté a na povrchu křupavé. Aby odkapávající tuk nestékal do grilu, podložte maso alobalem nebo grilovacím táckem, který koupíte v každých potravinách. Před zahájením grilování nezapomeňte gril důkladně a hlavně kompletně vyčistit. K tomu používejte například osvědčený kovový kartáč.

images

Dávejte přednost domácím marinádám

Český národ je proslaven grilovacími hříchy, mezi které často patří nalévání piva na grilované potraviny. Tím se nešikovně rozvíří popel. Zásadní grilovací chybou je i zapalování ohně pod grilem pomocí líhu, který kazí chuť jídla. Důležité je i grilovací náčiní, protože nevhodně zvolené nádobí k manipulaci s masem může znamenat propíchnutí a vytékání tuku do ohně, který často začne hořet a do potravin se tak dostávají škodlivé látky.