Zdravé grilování
I když se léto blíží ke konci, můžete mu na cestu zamávat stylově! Co třeba grilování s přáteli a rodinou na zahradě, terase či balkoně? Vychutnejte si poslední paprsky slunce a užijte si zdravé grilování! Jaké zásady vám pomohou udržet jídlo z grilu dobré a navrch ještě zdravé?
Naše grilovací hříchy
Při nákupu masa dávejte pozor na jeho kvalitu. Před samotným grilováním je nejlepší maso naložit. Mezi chutné a především zdravé marinády patří třeba olivový olej s čerstvě posekanými bylinkami z vaší zahrádky. K tomu přidejte lžičku citronové šťávy a můžete se těšit na chutné a šťavnaté maso ve zdravé podobě. Zapomeňte na umělá dochucovadla a éčka, která vám rozhodně neprospějí. Naopak domácí zdravou marinádou potírejte maso i během grilování, aby bylo šťavnaté a na povrchu křupavé. Aby odkapávající tuk nestékal do grilu, podložte maso alobalem nebo grilovacím táckem, který koupíte v každých potravinách. Před zahájením grilování nezapomeňte gril důkladně a hlavně kompletně vyčistit. K tomu používejte například osvědčený kovový kartáč.
Český národ je proslaven grilovacími hříchy, mezi které často patří nalévání piva na grilované potraviny. Tím se nešikovně rozvíří popel. Zásadní grilovací chybou je i zapalování ohně pod grilem pomocí líhu, který kazí chuť jídla. Důležité je i grilovací náčiní, protože nevhodně zvolené nádobí k manipulaci s masem může znamenat propíchnutí a vytékání tuku do ohně, který často začne hořet a do potravin se tak dostávají škodlivé látky.