gurken

Domácí nakládačky chutnají nejlépe!

Zelenina patří bez pochyby na naše stoly, ať už jako příloha k hlavním jídlům, nebo prostě jen chuťovka či účinný prostředek po kocovině. V obchodech je nabízen široký sortiment zavařovaných okurek v různých nálevech. Nemáte rádi jejich chuť nebo se vám zdá cena kupovaných nakládaných okurek vysoká? Zkuste si okurky zavařit sami a uvidíte, že vám budou vaše domácí chutnat mnohem více. Sami si vyberte koření a nálev. Domácí je zkrátka domácí!

Máte vše potřebné?             

Hlavní a základní surovinou jsou samozřejmě okurky, nazývané nakládačky. Dále budete potřebovat zavařovací sklenice s víčky, ocet, sůl, cukr, kopr, mrkev, cibuli, hořčičné semínka, bobkový list, nové koření, pepř a hřebíček. Z uvedených surovin připravíte lák tak, že v hrnci s vodou vše dohromady převaříte a necháte vychladnout. Pikantnější chuti dosáhnete přidáním křenu. Okurky naskládané do sklenic se lákem přelijí a dají se sterilizovat. Potřebná doba sterilizace je 20 až 25 minut při 85 stupních. Sklenice nechte vychladnout a máte hotovo. Už stačí jen ochutnat!

gefuellte_gurken_istock_vitalijgeraskinsmall20100819135407

Vybírejte z pestré nabídky druhů a chutí okurek

Nejjednodušší způsob jak okurky sterilovat je za použití zavařovacího hrnce, kde si pohodlně nastavíte teplotu i potřebný čas. Kdo hrnec nevlastní, nemusí zoufat. Okurky můžete zavařit i v troubě, mikrovlnce nebo dokonce i v myčce. Těmito neobvyklými způsoby zavařování dosáhnete stejného výsledku jako u klasického postupu. V myčce použijte nejdelší program a teplotu 70 °C, v mikrovlnce se jedna sklenice steriluje 5-6  minut při výkonu 700 W a v troubě sterilujte při teplotě 200-250 °C po dobu 10-12 minut. Udělejte radost vašim chuťovým buňkám vlastními nakládanými okurkami. Vždyť postup není těžký a při troše trpělivosti a fantazie budou vaše okurky určitě delikatesní.