Zásoba vitamínů na zimu aneb sušíme ovoce
V dnešní moderní době má již řada z nás ve svých domácnostech sušičky na ovoce, jelikož je to vynikající kuchyňský pomocník, který vám zajistí přísun vitamínů přes celou zimu. Ne všichni však vědí, jak k sušení ovoce správně přistupovat, jak zabránit tomu, aby během sušení některé ovoce zhnědlo apod. Proto si dnes prozradíme, jak na to, abychom dosáhli co nejchutnějšího výsledku. Nebudeme se však věnovat jen sušičkám, ale i tradičnímu sušení ovoce podomácku.
Než se pustíme do samotného sušení
Sušit ovoce je snadné, avšak je k němu potřeba mít alespoň základní znalosti ohledně přípravy ovoce k sušení. Tak například zjistíte, že některé druhy ovoce během sušení hnědnou a lze tomu zabránit tak, že na připravené kousky ovoce nakapete citrónovou šťávu. Někteří lidé před sušením ovoce ještě dochutí například medem nebo kořením.
Důležité také je, jak jednotlivé druhy ovoce na sušení připravit. U většiny z nich nám postačí oloupat slupku a ovoce nakrájet. Peckoviny bychom měli před sušením vypeckovat.
Sušička aneb sušení ovoce poprvé
Je to snadné, časově nenáročné a efektivní sušení, ale bohužel některé typy sušiček mají špatné odvětrávání a ovoce se v nich tedy spíše dusí než suší. Buďte tedy při jejich výběru opatrní. A jak se sušičkou pracovat? Stačí připravené ovoce naskládat na síta a nechat sušičky pracovat. Snadné, že?
Tradiční metoda aneb sušení ovoce podruhé
Někteří jsou však k novým technologiím poněkud skeptičtí a dávají přednost sušení podomácku, tedy v troubě nebo na slunci. První způsob spočívá v tom, že připravené ovoce sušíme pomocí roštů a to při 25°C, postupně teplotu zvyšujeme. Neměla by však přesáhnout 85°C, jelikož tím bychom už ničili vitamíny a celkovou chuť ovoce.
Varianta na slunci není v našich podmínkách zrovna nejideálnější, ale máte-li štěstí na počasí, stačí ovoce naskládat na plech a umístit na slunné místo. Chutný výsledek je zaručen.