Zahřejte se punčem!
Když přijdete domů zmrzlí nebo promáčení, určitě uvažujete nad tím, jak se nejlépe a nejrychleji zahřát. Pomůže horká sprcha, vana nebo čajíček třeba doplněný trochou rumu či slivovice. Už jste ale zkusili punč? Nápoj složený z pěti ingrediencí vám zaručeně pomůže. Namíchat si můžete teplý, ale i studený punč, přičemž výsledný nápoj by měl obsahovat kolem 30 % alkoholu.
Vyzkoušejte různé punče
Receptů na výrobu punče existuje velké množství. Můžete si být jisti, že potěšíte nejen sebe, ale i návštěvu. Tak například pomerančový punč připravíte z 0,5 litru červeného vína, 0,5 litru pomerančového džusu, čerstvého pomeranče, 2-3 kousků skořice, 4 badyánů a cukru. Víno a džus svaříte s kořením a po odstavení přidáte cukr. Plátky pomeranče se vkládají do punče. V době podzimu můžete rovněž okusit chuť Listopadového punče. V půllitru vody svaříte 120 g cukru a bokem si ohřejete 0,5 litru bílého vína. Do vody s cukrem po svaření přidáte víno a šťávu z půlky citrónu a pomeranče. Tečkou na závěr je přidání 2 dcl rumu. Vánoční punč patří ke klasice, která neomrzí. Umíte si jej udělat sami? Půl litru silného černého čaje přivedete k varu společně s litrem červeného vína, plátky z jednoho citrónu, skořicí a hřebíčkem. Mezitím ovoce naaranžujte do sklenic a přelijte 0,3 dcl rumu nebo griotky. Na závěr již připravené sklenice s ovocem a alkoholem plňte nachystaným punčem.
Punč by se měl podávat v předehřátých sklenicích se lžičkou, aby nedošlo k prasknutí skla. Vyrobte si lahodný a hřejivý nápoj a zkuste třeba třešňový punč nebo pořádně silný finský punč. Vašim chutím a fantazii se meze nekladou. Punč je rozhodně dobrým společníkem v chladném počasí nejen pro samotáře na zahřátí.