Vyzkoušejte domácí povidla
Povidla – pojem, který zná každý z nás. Oblíbená lahůdka, kterou si můžete namazat na chleba či přidat do sladkého pečiva. Neodmyslitelně patří k buchtám nebo šátečkům a svatební koláče bez povidel prostě nemůžou být. Tato potravina kašovité hmoty vyráběná z ovoce potěší mlsné jazýčky dětí i dospělých. Potěšte se a vyrobte si domácí povidla!
Švestková povidla – nestárnoucí klasika
Švestková povidla patří ke tradičním pochutinám naší kuchyně. Vyrobit si je můžete více způsoby, vždy ale počítejte s tím, že vám to zabere nějaký ten čas. Povidla se mohou vyrábět vařením nebo pečením v troubě. Do povidel již nemusíte přidávat cukr, ale pokud přece jen patříte mezi milovníky sladkého, tak si ho k ovoci bez výčitek přidejte. Na švestkové povidla si připravte dobře zralé až mírně přezrálé švestky. Následně švestky omyjte, vypeckujte a nechte dobře okapat. Potom švestky umelte. Výsledkem by měla být hustší kaše. Pokud chcete mít povidla krásně voňavá přidejte trochu umletého hřebíčku, skořice nebo badyánu. Teď vás již čeká zdlouhavé vaření, při kterém musíte směs téměř celou dobu míchat. Zhruba po hodině přidejte šťávu z citrónu a případně cukr a vařte další hodinu až dvě. Nezapomínejte na pravidelné promíchávání! Na závěr můžete povidla dochutit rumem. A nyní již můžete přejít k mazání povidel na palačinky a pečivo nebo k plnění lahodných koláčů. Povidla již nemusíte dále zavařovat. Stačí naplnit sklenice, uložit je do spíže a používat dle libosti.
Pokud se vám nechce stát u plotny a míchat, existují i postupy vaření povidel bez míchání. V tomto případě se švestky nechají přes noc uležet s cukrem a octem. Druhý den, když budete povidla zpracovávat již směs nemíchejte. Po hodině prudkého vaření, dalších pět hodin vařte při mírnějších teplotách. Povidla si můžete vyrobit také například z jablek. Nebuďte líní a připravte si domácí povidla. Jejich chuť vás mile překvapí. Jaká chutnají právě vám?