Vypěstujte si doma houby
Houbařská sezóna ještě nezačala, ale vy si můžete udělat báječnou smaženici už teď! Vypěstujte si houby doma. Může to být klasický bílý žampion, hnědý žampion, hlíva ústřičná nebo netradiční druhy, jako je například šii take, lesklokorka nebo límcovka.
Co potřebujete?
Na internetu nebo ve specializovaném zahradnictví si můžete zakoupit sadbu hub, jakou chcete. Pak už potřebujete jen řezanou slámu (asi 1,8 kg) nebo rašelinu podle druhu hub a igelitový pytel. Slámu potom zalijeme asi 4 litry vlažné vody. Je potřeba slámu pořádně zamíchat, aby žádná část nezůstala suchá. Rašelinu stačí pouze zvlhčit. Potom rozdrobte sadbu hub, pořádně zapracujte mezi slámu a napěchujte do igelitového pytle. Pytel zavažte a umístěte na tmavší místo v bytě nebo třeba ve sklepě. Teplota by se měla pohybovat mezi 18 – 23 °C. Za 3 – 4 týdny dojde k inkubaci podhoubí. Pak je třeba pytel postavit na místo, kde je alespoň 8 hodin denně světlo. Pytel nařízněte křížovými zářezy po celém obvodu pytle.
A pak už se jen můžete těšit na úrodu. První plodnice se objeví po 20 – 30 dnech a průběžně se sklízejí. Je třeba počítat s tím, že první úroda představuje asi 85 % celkové sklizně a sklizňové vlny pokračují ve vlnách v rozmezí 2 – 5 týdnů. Tak neváhejte a zkuste si vypěstovat vlastní houby – stojí to za to!