Brambory představují nejčastější a zároveň i nejoblíbenější přílohu, bez které bychom se neobešli například ani o Vánocích. Jistě i vy si na Štědrý den pochutnáte na bramborovém salátu, bez kterého by vánoční svátky nebyly to pravé ořechové. Mnoho lidí si proto v tento čas pořizuje dostatečné zásoby, se kterými vydrží přes celou zimu a mnohdy až do pozdního jara. Aby vám ale brambory vydržely ve zdraví a vy jste tak jednoho dne nemuseli celou nadílku vyhazovat, je důležité je správně uskladnit – a na to se blíže podíváme v dnešním článku. Uskladnit brambory totiž neznamená jen zajít do obchodu a několikakilový pytel hodit do sklepa – chce to znát ten správný systém, a my vám jej prozradíme!

potatoes-411975_1920

Několik tipů pro uskladnění brambor

Nezáleží na tom, zda máte brambory koupené od soukromníka nebo z obchodu. Tak či onak vyžadují speciální péči, díky které do jara vydrží. U nákupu brambor si dejte pozor, v jakém stavu jsou. Zvláště v obchodech ve chvílích největších slev často prodávají nekvalitní brambory zamíchané v kvalitních a na to byste mohli nepěkně doplatit.

A nyní již k samotnému uskladnění brambor. Níže najdete pár užitečných tipů, které vám přijdou vhod.

  • Brambory neskladujte v igelitových pytlích nebo foliích, ve kterých nemohou dostatečně dýchat. Raději dejte přednost bedýnkám, do kterých budete během uskladnění proudit vzduch.
  • Brambory neskladujte vedle věcí, od kterých by mohly chytit nepříjemný zápach nebo chuť – například kanystry s benzínem nebo naftou.
  • Uložte je do míst, kde je sucho a kde se dá větrat. Důležité také je, aby se jednalo o prostor, kam neproudí přímé slunečné světlo. To by bramborům moc nesvědčilo a rozhodně by se to na nich podepsalo.
  • Ideální teplota je 5°C. V takové teplotě nezačnou klíčit. Pokud se tak ale stane, neváhejte a klíčky ulamujte.

Obrázek: pixabay.com