Salátová okurka
Stejně jako k létu patří opalování a sluníčko, tak k tomuto období patří i salátové okurky. Jejich pěstování není nijak náročné a navíc tuto zeleninu můžete využít několika způsoby. Nejčastěji se používá jako obloha k hlavním jídlům, v letním parnu nikdo neodolá okurkovému salátu nebo chroupání okurky jen tak „syrové„. Slupku můžete použít jako chladivou masku na obličej nebo na spálená záda. Okurka obsahuje velké množství vody, ale malé množství vitamínů. Obsahuje větší množství draslíku, který působí na činnost žaludku a střev, proto je vhodná při držení diety.
Jak na pěstování
Salátovou okurku nebo také hadovku může pěstovat prakticky kdokoli. V dnešní době nepotřebujete ani skleník nebo fóliovník. Mnoho šlechtěnců je určeno pro pěstování na polích nebo záhoncích. Do skleníku jsou vhodné odrůdy, které jsou partenokarpické, to znamená, že nepotřebují opylovače. S výsevem semen je vhodné začít v dubnu. Semínka vyséváme do dobře propustného substrátu a zasypeme asi centimetrovou vrstvou zeminy. Ideální je překrýt fólií, aby se v květináči udrželo vhodné mikroklima. Vysévat můžete i do rašelinových kořenáčků, které můžete zasadit i s rostlinou přímo na stanoviště. Kořenáček se v půdě rozloží. Semena klíčí při teplotě cca 25°C. Rostliny potřebují velké množství vody a dostatek světla, proto je nutné vysazovat rostliny v dostatečných rozestupech. Při nedostatku světla žloutnou listy a rostlina je celkově neduživá. Přihnojování je vhodné buď hnojivy přímo určenými pro okurky, nebo hnojivy pro plodící rostliny. Pozor na hnojiva s obsahem chlóru, okurky ho nemají vůbec v oblibě. Pokud se nechcete zabývat výsevem a čekat až rostlina povyroste, můžete si v zahradnictvích zakoupit sadbu již předpěstovanou.
Ze škůdců nejvíce trpí okurka ve skleníku na molice a mšice. Jejich likvidace je možná chemickými přípravky, ale pozor na délku ochranné lhůty. Vyzkoušet můžete i biologické alternativy pro zdravější pěstování.