levanduleTy jsi má levandulová, úplně celá, celičká levandulová. Levandule neokouzluje pouze svou specifickou vůní a svým jemným vzhledem. Má celou řadu způsobů využití. Levandule zmírňuje křeče, pomáhá mírnit bolest při ženských potížích, revmatismu a málokdo ví, že působí i jako afrodisiakum. Pomáhá také s upravováním trávení. Levandule dokonce léčí už jen svou vůní, která se uplatňuje hlavně v aromaterapii. Uklidňuje a navozuje klidný spánek. Levandule zkrátka patří mezi „královny“ středomořských bylin a je vhodná, jak pro pěstování na zahrádkách tak i doma v květináči. Levandule má ráda lehčí půdu a dostatek sluníčka. Pokud jste se rozhodli pro pěstování levandule doma, bude jí vyhovovat parapet, kde na ní bude svítit co nejdéle. Nevyžaduje častou zálivku, vydrží i pár dní bez vody. Pokud budete mít dobrou zeminu, nemusíte ji ani hnojit. Její vůně odpuzuje moly a komáry. Levanduli dokonce můžete využít v kuchyni na výrobu levandulového cukru, který je výtečný na konečné cukrování sladkého pečiva – koláče. Nebo si dokonce můžete upéci levandulové sušenky. Jak na to vám hned prozradíme.

Jak vyrobit levandulový cukr

  • 300g cukru
  • 3 čajové lžičky sušené levandule nebo 5 lžiček čerstvých květů

Vložíme do nádoby, kterou velmi dobře uzavřeme. Během následujících 14 dnů občas protřepeme, aby se levandulové aroma rozložilo rovnoměrně do cukru. Cukr by neměl stát v chladu. Za dva týdny cukr přesypeme, vybereme kvítky a skladujeme opět dobře uzavřené.

Jak upéci levandulové sušenky

  • 120g pískového cukru
  • 1 žloutek
  • 170g hladké mouky
  • 150g másla
  • 1 lžíce sušených levandulových kvítků

Všechny uvedené ingredience smícháme a na plech vyložený pečícím papírem tvoříme kopečky. Pečeme na teplotu cca 180 stupňů po dobu maximálně 20 minut do zlatova. Přejeme dobrou chuť.

Fotografie publikována se svolením Graeme Weatherston Photography/ FreeDigitalPhotos.net