Potřebujete uklidnit nervy? Konzumujte bazalku
Bazalka patří mezi oblíbené koření, které nechybí v kuchyni žádné hospodyňky. Mimo svých zdraví prospěšných látek se jedná o jedno z nejvíce účinných přírodních antidepresiv. Bazalka je nejběžněji používané koření ve středomořské kuchyni. Název bazalka pochází z řečtiny a znamená to: král. Její původ je z Indie a Iránu, ale již v dávném starověku se hojně rozšířila po Evropě. Mnoho národů považovalo bazalku za posvátnou a představovala symbol ochrany i průvodce při cestě zesnulého na druhý břeh. Jiné národy, jako například Římané považovali bazalku dokonce za kouzlo lásky. Bazalka velmi příznivě ovlivňuje trávicí trakt a ve středomořské kuchyni je mimo jiné oblíbená jako čaj k uklidnění žaludku. Stimuluje totiž tvorbu žluči a pomáhá tak lépe trávit těžká jídla. Rovněž je neocenitelný pomocník v době chřipek a nachlazení. Pomáhá usnadnit vykašlávání. Jak bylo výše uvedeno, bazalka patří k účinným přírodním produktům, které působí na nervovou soustavu. Obsažené silice a éterický olej pomáhá proti bolestem hlavy, snižuje napětí a stres, bojuje s únavou a tlumí pocity úzkosti. Jde tak o silné přírodní antidepresivum, které dokáže zmírnit deprese.
Bazalka jako podzimní čaj
Vhodné je popíjet bazalkový čaj v podzimním období, kdy dochází u slabších jedinců k výkyvu nálad a celkové únavě v souvislosti se změnou letního času na zimní. Vylisovaná šťáva z listů bazalky pomáhá při bodnutí hmyzem a také jako repelent, protože vosy, mouchy a jiná havěť nesnáší její aromatickou vůni. Bazalka se dá pěstovat jak na zahrádce, tak v truhlíku doma na parapetu či v létě za okýnkem. Nemá však ráda přesazování, proto je vhodné ji umístit hned na začátku do kvalitní humózní zeminy. Truhlík musí mít otvor pro odtok vody a vyžaduje častější zálivku. Pokud uvidíte, že má svěšené lístky, prahne po vodě. Lístky bazalky lze sušit nebo používat čerstvé či naložit do octu, soli nebo oleje. Osobně dávám lístky bazalky do mrazničky. Jednak je to pohodlné a lístky si uchovají všechny své účinné a léčivé vlastnosti včetně specifického aroma.
Fotografie publikována se svolením khunaspix Photography/FreeDigitalPhotos.net