Podzimní ovoce a jeho využití
Už se těšíte na sklizeň podzimních jablíček? Jsou chutná, šťavnatá a zdravá. Ve spoustě domácností je to čas pečení štrúdlu, zavařování, výroba přesnídávek, moštu a hlavně doba pálení. V poslední době se těší velké oblibě také pečené čaje, které se mohou dělat buď z jednoho, nebo více druhů ovoce. Pečený čaj je velmi oblíbený zvlášť u lidí, kteří vyznávají domácí produkty a také zdravý životní styl. Tento čaj neobsahuje žádné chemické přísady a můžete ho mít kdykoliv po ruce, během celého roku. Stačí dvě – tři lžičky pečeného čaje, které zalijete vřelou vodou. Mimo výtečné chuti i nádherně voní.
Když se švestky zamodrají, je už léto na pokraji. Mezi další oblíbené plody ohlašující příchod podzimu, patří švestky. Rovněž se jedná o ovoce, které je vhodné pro výrobu pečeného čaje a zvlášť výtečnou chuť mají v kombinaci s hruškami. Způsobů, jak naložit s vaší úrodou se nabízí spoustu.
Jak naložit s úrodou jablek, hrušek a jiného ovoce
- Výroba moštů
- Pálení
- Zavařování
- Výroba přesnídávek
- Sušení ovoce
- Jablečný čaj nebo ocet ze slupek
- Uskladnění čistého a připraveného ovoce: Zajímavý tip na skladování jablek je ve studni. V košíku připevněném na laně se spustí do určité hloubky. Teplota a vlhkost tam jsou ideální a navíc skoro neměnné
Jak na pečený čaj
- 2kg různého ovoce, které máte k dispozici
- Jeden citrón
- 0,5kg – 1kg třtinového cukru podle toho kdo jak rád sladké a jak sladké je ovoce
- Vanilkový cukr (nemusí však být)
- Skořice – podle druhu ovoce, množství volíme podle chuti 1-2 lžíce
- 8 hřebíčků
- Mletý badyán
Umyté, očištěné a vypeckované ovoce nakrájíte na menší kousky. Jablka a hrušky nemusíte loupat. Jen pokud chcete jejich kůrku využít na výrobu octa nebo sušení. Ze sušených slupek se pak dá také udělat lahodný čaj. Citrón nakrájíte na drobné kousky včetně kůrky. Proto by se mělo jednat o citróny, které nejsou chemicky ošetřené. Vše vložte na plech a prosypte třtinovým cukrem. Pečeme zhruba půl hodiny, dokud ovoce nepustí šťávu. Během pečení promícháme ovoce. Horkou směs plníme do sklenic a obrátíme dnem vzhůru. Sterilujeme ještě 10 minut. Pečený čaj skladujeme, jako každou jinou zavařeninu v temnu a chladu.
Obrázek: longbeachlocal.org, cookingwithauntjess.com