Na podzim dozrávají některé plody naší zahrádky, které jsou užitečné pro naše zdraví. Díky vysokému obsahu vitamínů, minerálních látek a tříslovin poslouží našemu zdraví více, než mnohé doplňky potravy. O jakých pokladech přírody, které v sobě ukrývají bohatství životadárných látek, se dnes pobavíme?

Některé plody podzimu jsou vhodné pro naše zdraví. Dokážou povzbudit naši obranyschopnost a ochránit nás před chřipkou. Jaké plody to jsou?

Temnoplodec černoplodý alias černé jeřabiny

Černé jeřabiny, které sklízíme na podzim, můžeme nechat přejít i slabými mrazíky. Mrazíky totiž chuť jeřabin zvýrazní a trpkost plodů pak potlačíme povařením v cukrovém roztoku. Černé jeřabiny obsahují vysoké množství antioxidantů, vitamínu B, E a pektinu.

Jeřabiny dokážou upravit hladinu cholesterolu i vysokého krevního tlaku. Jód pak pomáhá při léčbě štítné žlázy.

15

Bez černý

Bez vždy tepelně zpracováváme, ale jakmile jej zpracujeme, pak jej můžeme konzumovat a podpořit tak svoje zdraví. Bez obsahuje vitamíny A, B, C a karoteny, cholin, organické kyseliny, kyselinu panthotenovou a cukry. Bez vám tak pomůže proti migréně, nachlazení a mnoho dalším potížím.

Šípky

Šípka obsahují vitamín B, C, A i minerály a mnoho dalších zdraví prospěšných látek.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-image35384433