Pažitka čínská – česneková pažitka
Pažitka patří ne jen mezi oblíbené bylinky v kuchyni, ale rovněž může být dekorativní „trávou“ na našem záhonku. V Evropě je pěstována, jako okrasná rostlina. Samozřejmě tím myslíme trávou poživatelnou. Pažitka má nespočetně mnoho odrůd a dnešní článek bude věnovaný pažitce čínské – Allium tuberosum. Jde o vytrvalou pažitku na vzpřímených lodyhách a vzkvétá bohatým bílým květenstvím. Její listy jsou ploché. Jak název sám vypovídá, jde o druh pažitky, která má jemně česnekovou příchuť. Konzumovat lze prakticky celou rostlinu. Listy se dají používat do polévek, salátů, masových pokrmů, pomazánek. Drobné cibulky rostliny se dají využít, jako stroužek česneku s tím rozdílem, že má mnohem jemnější chuť. Rovněž květní stvoly a poupata patří do oblíbených přísad pokrmů. Rostlina se používá v kuchyni těsně před dovařením nebo do syrových jídel. Velmi známá a oblíbená je i v čínském léčitelství. Příznivě ovlivňuje ledviny a játra, používá se i při celkovém vyčerpání organismu. Za zmínku také stojí, že má velký obsah, vitamínu C. Lístky této pažitky se přikládají i na hmyzí štípance.
Jak pěstovat pažitku čínskou
Pažitce prospívá slunné stanoviště v humózní a prostupné zemině. Má ráda vlhčí půdu. Je nenáročná na pěstování a vhodná je i do nádob. Výsev je vhodný od března do srpna přímo na záhon nebo leden až prosinec do truhlíku. Sejeme ji do hnízd nebo do řádků. Je mrazuvzdorná a vydrží i několik let. Dorůstá se 35 až 45cm a sklízí se podle potřeby seřezáváním natě. Čím pevnější poupě pažitka má, tím je kvalitnější. Pokud je květ zcela otevřený, je pažitka přezrálá a už se nehodí tolik k jídlu.
Obrázek: mdidea.com