Ořezávání ovocných stromků a keřů
Začátkem jara, tedy zhruba koncem března a začátkem dubna konečně začíná práce na zahradě. Mezi velmi důležité činnosti patří určitě i zkracování, respektive ořezávání ovocných dřevin. Stromky zasluhují určitou pozornost, proč je zapotřebí pravidelně z jara zkracovat jejich větve? Je to hlavně proto, aby měly stromy a keře bohatou úrodu svých plodů, v neposlední řadě i proto, aby nabyly stromy vhodných tvarů a velikosti.
Pokud bychom měly stromky neudržované, nad úrodou ke konci léta nebo na podzim bychom si mohli jen povzdechnout. Řez ovocných stromů není pro zkušenějšího zahradníka nebo zahrádkáře nic extra složitého. Přece jen, jste-li laik, je potřeba se poradit. Ideální je, pokud vám někdo ukáže, jak se který strom zkracuje, je to totiž odlišné. Obecně lze říci, že všechny větve, které vyrostly minulý rok směrem nahoru (lidové označení „koně“), odřežeme nebo odstřihneme v místě jejich napojení na matčinu větev. V ideálním případě je však dobré všechny nové přírůstky o něco zkrátit. Samozřejmostí je také odstranění po zimě zlomených větví nebo proschlých větví. Pokud nějaká i silnější větev zavazí, není problém ji na jaře odřezat. Aby stromy netrpěly, je dobré větší rány zamazat speciálním latexem, který je možno koupit v zahrádkářských potřebách.
Ke zkracování stromků si předně připravte potřebné pomůcky – nejrůznější zahradní nářadí, jedná se zejména o ostrou malou pilku a zahradnické nůžky nejrůznějších velikostí. Pokud plánujete pořezat větší větev, je vhodná motorová pila. Dalším nepostradatelným pomocníkem budou i pracovní žebříky. Pozor, motorovou pilou nikdy ze žebříku neřežte!
A jaké stromy se konkrétně na jaře zkracují? Nejčastěji jde o jabloně či třešně nebo višně, ovšem i pro většinu dalších známých a rozšířených ovocných stromků z naší zahrady je jaro ideální dobou k jejich omlazení!