Objevte novou chuť, zasaďte si jostu
V posledních letech vzkvetla obliba v pěstování jednoho zvláštního druhu ovoce. Je malé, drobné, kulaté a skoro černé. Roste na keřích. A říká se mu… josta. Josta je specifický druh ovoce, který připomíná něco mezi angreštem a rybízem. Ve skutečnosti to totiž je kříženec těchto dvou druhů ovoce.
Josta neboli Ribes nidigrolaria je kříženec černého rybízu a angreštu. Nese znaky obou zkřížených druhů. Díky tomu se pyšní jedinečným vzezřením i chutí. Po „mamce“ rybízu roste na beztrnných větvích a halí se do černé barvy, po „tátovi“ angreštu“ zdědila velikost a schopnost zakořeňovat ve spodních větvích.
Menším negativem bývají pozůstatky květního kalichu na plodu, které se ale dají snadno odstranit.
Jak jostu pěstovat?
Stejně tak jako rybíz i angrešt, tak i jostu můžete pěstovat buď jako keř, nebo jako stromek, který se nejčastěji roubuje na meruzalku zlatou. Jestliže se rozhodnete pro stromek, který vypadá estetičtěji a může tak sloužit i jako dekorativní stromek zkrášlující vaši zahradu, nesmíte zapomenout stromek podpírat a stavět vedle něj oporu, neboť roubované stromky josty mají tendenci se lámat. Kmen je totiž tenký a koruna naopak těžká.
Kde jostu pěstovat?
Josta bývá nenáročná a roste vlastně kdekoli, a to i ve vyšších polohách. Pokud však chcete sklízet velkou úrodu, zasaďte jostu do hlubší výsadby s humózní zeminou s dostatkem vláhy.
Kdy mohu sklízet?
Josta dozrává kolem poloviny července, někdy samozřejmě dříve a jindy později. Na tu nejlepší úrodu si počkejte tak čtyři roky, to však neznamená, že by josta nenesla již dříve.
Experimentujte, pěstujte jostu a objevujte nové chutě…