Netradiční ovoce – moruše
Morušovník je méně známý ovocný strom dožívající se i několika stovek let. V Čechách je známý už od středověku, dnes už se vysazuje méně. Díky chuti svých plodů a množství vitamínů a minerálů si vaši pozornost jistě zaslouží.
Pěstování a využití
Stromek moruše můžete sehnat na internetu nebo ve specializovaném zahradnictví. Morušovníku vyhovují slunná a poloslunná stanoviště s výživnou půdou. Stromek dobře snáší naše zimy, a i když při tuhé zimě namrzne, je velká šance, že znovu obrazí. Stromek nevyžaduje žádný řez, kromě výchovného řezu nebo řezu za účelem prosvětlení koruny. Varianty moruše jsou bílá, která je méně sladká, černá nebo červená. Plody jsou podobné ostružinám a jsou příjemně sladké. Nevýhodou může být, že plody dozrávají v období několika týdnů, takže nemohou být sklizené najednou. Moruše je strom nejen užitkový, ale okrasné jsou i jeho listy.
Plody můžete využít k přímému konzumu, na výrobu šťáv, vín, moštů, kompotů nebo marmelád. Mají vliv na hladinu krevního cukru a doporučují se při cukrovce a onemocnění slinivky břišní. Zajímavostí jistě je, že listy morušovníku bílého jsou potravou pro housenky bource morušového. Vlákna z jeho kukel jsou surovinou pro výrobu přírodního hedvábí. Zkuste si tedy vypěstovat vlastní moruše, je to opravdu krásná a užitečná dřevina.