Tak jsme se přeci jen dočkali a letošní kukuřice je již k mání. My vám dnes prozradíme několik rad, jak poznat, že je kukuřice již zralá a k čemu všemu ji můžete využít.

Kukuřici můžete vypěstovat i na své zahradě.

Kukuřici můžete vypěstovat i na své zahradě.

Kukuřice je nejen zdravá, ale i dietní a to díky množství sacharidů, které obsahuje (20 %). V neposlední řadě se může také pyšnit spoustou vitamínů a minerálů, kterými nás zásobí. Existuje hned několik druhů kukuřice. Ty se od sebe liší tím, pro jaký účel jsou pěstovány. Některé zamíří na naše talíře, jiné na výrobu škrobu nebo lisování oleje a ty ostatní poslouží jako krmivo pro dobytek.

Jak na kukuřici?

Způsob sklízení kukuřice je velmi jednoduchý – stačí utrhnout kukuřici a přesvědčit se, zda je zralá. To poznáme podle toho, zda ze zrnka po stisknutí vyteče mléčná tekutina. V opačném případě je buď kukuřice nedozrálá, nebo již přezrálá a zrno je tak plné tuhé hmoty.

S kukuřicí v kuchyni

Pomineme-li velmi populární popcorn, naleznete pro kukuřici celou řadu dalšího možného využití. Kukuřici můžeme konzumovat klidně už v syrové podobě, když ji přidáme např. do zeleninového salátu. Její možnosti jsou však velké a lze ji péct, grilovat, připravit jen v páře nebo jí chvilku povařit ve slané vodě, čímž vám vznikne skutečně velmi chutné jídlo.

Tradiční a oblíbené popcorn.

Tradiční a oblíbené popcorn.

Kukuřice nejen jen na poli, můžete ji mít i na zahradě

V dnešní době není problém si vypěstovat kukuřici vlastní a to v menším množství na své zahradě. Stačí si vyhlédnout dobře prosluněné místo, které bude chráněné od silnějších větrů. Do pěstování se můžete vrhnout hned na jaře, ale doporučujeme kukuřici nejprve předpěstovat několik týdnů ve skleníku a až poté ji umístit na vaší zahradě.