Čajovník je poměrně pěkná rostlinka, ze které budete mít radost /

Čajovník je poměrně pěkná rostlinka, ze které budete mít radost /

Každý znalec kvalitních čajů dobře ví, že krabičky se sáčky, které nám nabízí většina obchodů a supermarketů, mají s opravdovým čajem společného jen pramálo. Co ale dělat, když vysoce kvalitní čaje jsou tak těžko dostupné a když už na ně narazíme, stojí zbytečně moc peněz? Jedno řešení je přímo nasnadě – napadlo vás někdy vypěstovat si čaj doma? Pokud odpovídáte záporně, pak byste to měli změnit. Žádný čaj totiž nechutná lépe, než ten, který si sami vypěstujete.

Stačí obyčejná rašelina

Ačkoliv se mnohdy traduje, že čajovník má velmi vysoké pěstební nároky, opak je pravdou. Lze jej s úspěchem pěstovat jako řadu jiných pokojových rostlin, v běžném hlinito-písčitém substrátu s přídavkem rašeliny. Má rád polostinné stanoviště, od jara do podzimu jej bez obav můžete pěstovat i na balkoně. Ani co se týče zálivky, nemá čajovník žádné specifické nároky – stačí, když ho nebudete vystavovat suchu nebo naopak nadměrnému přemokření.

První rostlinka už po jednom měsíci

Pokud se rozhodnete pěstovat čajovník ze semen, pak nakoupená semínka nejprve jemně narušte (bohatě postačí obyčejný nožík) a asi na 48 hodin ponořte do vody o pokojové teplotě. Po uplynutí této doby semena zasaďte do připraveného substrátu s přídavkem rašeliny. Květináč umístěte na teplé polostinné stanoviště. První malé rostlinky se při pokojové teplotě okolo 23 °C objeví asi po čtyřech týdnech.

Jakmile vyklíčené rostlinky dosáhnou výšky asi 4 cm, přesaďte je do samostatných květináčů. Substrát zůstává neměnný, jen na dno květináče se doporučuje umístit drenážní vrstva, aby nedocházelo k přemokření. Nezapomeňte čajovník hnojit hnojivem bez přidaného vápna a v zimě, kdy jej pěstujete v pokojových podmínkách, pravidelně rosit. Suchý vzduch by totiž mohl poškodit listy. Stává se, že během zimy listy padají či vadnou, ale nebojte – na jaře se zase velmi rychle vzpamatují.

Čaje se dočkáte asi za tři roky

První sklizeň lístků lze provést asi po třech letech od zasazení, kdy už je rostlina dostatečně rozvětvená. Doporučuje se sbírat vždy nejsvrchnější lístky na jednotlivých výhonech. Sesbírané lístky můžete spařit horkou vodou, případně prozatím jen usušit. Chuť výsledného zeleného čaje bude zcela nesrovnatelná s tou, kterou znáte díky produktům z pultů supermarketů.