bez názvu

Kanadské borůvky jsou větší a stejně lahodné jako ty lesní

Borůvky jsou skvělé do koláčů, marmelád, v kompotech či knedlících. Jejich cena je ale závratná a sbírání v lese mnohdy zdlouhavé a namáhavé. Vy si však můžete malé, sladké a zdravé plody vypěstovat sami na zahradě. Kanadské borůvky jsou větší než ty lesní a přitom stejně dobré. Při správném pěstování se můžete dočkat bohaté úrody, na které si můžete pochutnávat celý rok. Borůvkám se totiž v mrazáku nic nestane a vy se tak můžete blýsknout výbornými knedlíky nebo koláči i v zimě.


Kanadské borůvky milují kyselou půdu

imagesCA15GE06

Využijte borůvky do skvělých dezertů

Základem úspěšného pěstování kanadských borůvek je kyselá půda, u které se hodnota pH pohybuje v rozmezí 4 – 5. Osvědčenou metodou je vyhloubení půdy cca do 30 až 40 cm a vyložení jámy fólií, která zabrání styku s okolní zásaditější půdou. Jámu je vhodné vysypat rašelinou o známém pH nebo substráty určené k pěstování kyselomilných rostlin. Na jaře, při tvorbě poupat a po odkvětu, je vhodné borůvky pohnojit. Hnojení se provádí pouze kyselými bezchlorovými hnojivy. S pěstováním je spojeno i pletí, mulčování či prořezávání. Kanadské borůvky se vzhledem k jemným kořenům, které se nachází u povrchu, neokopávají, ale pouze jemně plejí. Borůvky se prořezávají až po třech letech od výsadby. Zbavit se musíte všech starých výhonů těsně u země, přičemž by mělo zbýt 6 až 8 silných výhonů.

U jednoho dorostlého keře můžete sklidit kolem dvou kilogramů borůvek. Sklizeň trvá asi měsíc a jediné na co si musíte dávat pozor, jsou nenechaví a mlsní ptáci. Užijte si dosyta vlastních lahodných borůvek.