meloun2

Vámi vypěstované melouny nebudou žádní obři, i tak ale výsledek potěší

Určitě to sami znáte: 30 stupňů ve stínu, člověk nemá na jídlo ani pomyšlení, ale ví, že je potřeba do sebe něco dostat. Lahodný meloun z lednice vás zavodní (obsahuje až 90 % vody) a částečně i zasytí díky obsahu vlákniny. Nemusíte ho nutně kupovat v obchodě. Zkuste si vypěstovat svůj vlastní vodní meloun a věřte, že bude daleko chutnější než ten koupený. Možná je to tím, že se do chuti promítne vaše péče a možná je to tím, že nebude nijak rychlený a dopovaný.

Od semínka k lahodným plodům

Semena melounu můžete zakoupit v kterémkoli hobby marketu nebo zahradnictví. S výsevem začínáme koncem března. Do květináče vysejte po jednom až dvou semenech a lehce zasypte substrátem. Vhodný je kompost namíchaný s koupeným substrátem. Teplota klíčení je potřeba okolo 22 °C. Od začátku května rostliny otužujeme a na stanoviště vysazujeme po zmrzlých, tedy po polovině května. Půda pro melouny by měla být hodně výživná, vhodný je například hnůj. Meloun můžete vysadit také přímo na kompost. Sazenice je velmi náročná na vodu, nejvíce v období kvetení a nasazování plodů. Další nezbytnou věcí je přihnojování. Pro nejlepší výsledky je dobré použít nejen organická hnojiva typu hnůj a kompost, ale i průmyslová hnojiva. Pro pěstování je také vhodné použít netkanou textilii, která zajistí akumulaci tepla v půdě, a vaše melouny budou krásně růst. Netkaná textilie také zabrání růstu plevelu a vy se tak nebudete muset starat o pletí.

meloun1

Stačí se jen zakousnout

První melouny dozrávají přibližně v polovině srpna. Zjistit zralost je celkem obtížné. Meloun dozrává do měsíce od doby, kdy dosáhl maximální velikosti. Nejlepší je v té době meloun označit a čekat. Dalším způsobem, jak zjistit zralost, je poklep. Ten sice není příliš spolehlivý, ale v supermarketu melouny oklepáváme všichni.