Stává se vám, že si letní úrodu zavaříte do sklenic, které uskladníte ve sklepě, ale přes zimu si na zavařeniny ani nevzpomenete? Nebo jste už unavení z obědového kompotu a marmelády namazané na pečivu? Projděte si naše tipy, jak můžete zpracovat v kuchyni zásobu zavařenin!

jake-zazraky-muze-vykouzlit-vase-trouba-se-zavareninami_1

  • Pečený čaj

Pečený čaj se běžně vyrábí z čerstvého ovoce, můžete jej ale nahradit také zavařeným ovocem. Tento způsob přípravy je ideální na zpracování dlouho zavařeného ovoce, která vás už neláká, ale je vám líto ho vyhodit.

Na plech s vyšším okrajem vylijte zavařeninu podle vlastních zásob, případně zkombinujte více druhů ovoce. Poté dochuťte dalšími ingrediencemi – na 1 kg ovoce přidejte 100 ml rumu, 200 g cukru (může být méně i více podle sladkosti vašich zavařenin), šťáva z 1 citronu a koření (skořice, anýz, hřebíček). Ingredience promíchejte a dejte péct na 20 minut do trouby při 180 °C. Poté znovu nalijte do sklenic, které otočíte dnem vzhůru, případně směs uskladněte v lednici. Pak stačí několik lžic směsi zalít horkou vodou a dokonalý voňavý čaj je na světě!

TIP: Potřebujete kvalitní troubu? Pořiďte si vestavnou troubu, kterou časopis dTest vyhodnotil ve svém nezávislém testování jako nejlepší!

  • Upečte si bublaninu

Stačí pár základních ingrediencí spolu se sklenicí zavařeniny a z vaší kuchyně se během chvilky bude linout vůně čerstvého koláče. Vyzkoušejte recept na hrnečkovou bublaninu, podle kterého můžete připravovat lahodnou bublaninu klidně třikrát do týdne.

Nejrychlejší je smíchat 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 2 lžíce oleje, 2 vejce a 1 prášek do pečiva. Těsto promíchejte, vylijte na plech a bohatě posypte zavařeným ovocem. Pečte v troubě na 180 °C asi 30 minut. Využívejte různé druhy zavařenin. Před servírováním pocukrujte.

jake-zazraky-muze-vykouzlit-vase-trouba-se-zavareninami_2

  • Připravte si domácí ovocný jogurt

Nejprve si v hrnci svařte mléko a poté ho nechte vychladnout na cca 50 °C. Pak do něj přidejte 2 lžíce koupeného jogurtu s živými kulturami a dobře promíchejte. Na dno skleničky dejte marmeládu podle vlastního výběru a na ni nalijte připravenou směs. Ty poté umístěte do trouby, kterou vyhřejete na 40-50 °C. Skleničky nechte v troubě, dokud jogurt neztuhne. To může trvat až 5 hodin.

TIP: Kupte si troubu a varnou desku a získejte mikrovlnnou troubu zdarma!