Jak a proč sušit ovoce
Pokud máte rádi ovoce a máte k dispozici zahradu, tak i v ní najdeme určitě několik ovocných stromů. Ano, čerstvé ovoce, které se sklidí přímo z vaší zahrady se zcela jistě nedá s tím, které zakoupíte například v supermarketech, vůbec srovnávat. Abyste však nebyli limitováni jen na období léta, případně podzimu a mohli si dopřát důležité vitamíny prakticky kdykoliv během roku, lze si ho jednoduše usušit.
Sušení meruněk, jablek, hrušek…
Usušit lze prakticky jakékoliv ovoce. Ať již se jedná o meruňky, broskve, jablka nebo třeba hrušky či švestky. Postup je prakticky všude stejný. Nejdůležitější je ovoce pořádně očistit a případně odkrojit místa, která jsou červivá nebo se začínají kazit. Následně se potom postupuje podle konkrétního druhu ovoce.
Při sušení jablek a hrušek je důležité plody nakrájet na menší části. Naopak sušení meruněk, švestek a dalších menších plodů vyžaduje prakticky pouhé odstranění pecky.
Sušení na vzduchu, v troubě nebo v sušičce
Samotný proces sušení se potom různí v závislosti na vašich možnostech. Úplně nejjednodušší je sušení na čerstvém vzduchu. Nakrájené ovoce jednoduše dáte na pečící papír a na plech, ještě lépe potom na prodyšná síta, a vynesete ven, na vzduch a sluníčko. Důležité je, aby ovoce nezmoklo, případně nenasálo vlhkost.
Další možností je potom sušení v troubě. Zde si pohlídejte především teplotu. Ve většině případů je lepší nižší teplota, aby se kousky ovoce nepřipálily.
Nejlepší je, pokud máte k dispozici sušičku. Jedná se zjednodušeně řečeno o speciální skříňku, do které se vkládá ovoce na sušení. Sušička na ovoce se vám vyplatí hlavně v případech, kdy sušíte více druhů ovoce.
A proč ovoce sušit? Jak již bylo nastíněno, je to ideální zdroj vitamínů například v zimním období. Rozhodně lepší, než se v dlouhé zimní večery ládovat například chipsy!
Foto: pixabay.com