Dar podzimu – šípek
Sychravo, vlezlá zima a kromě únavy také chřipková sezóna. O čem je řeč? Přeci o podzimu. Všechny tyto nepříjemnosti a neduhy nám totiž přináší podzimní počasí. Z druhé strany podzim samotný pro nás ukrývá i mnohé dary, jedním z nich jsou šípky.
Také jste jako malí sbírávali šípky do sběru, a pak je doma sušili a nosili do školy? Moje máma sbírávala šípky i na čaj, a ten pak doma pekla v troubě. Šípky vždy provoněly celý byt a navíc uzdravily celou rodinu. Proto si myslím, že bychom na šípky neměli zapomínat ani v dnešní době.
Proč nezapomínat, aneb co šípky obsahují?
Šípky jsou výjimečným zdrojem vitamínu C, ale také vitamínů skupiny B, kyseliny citrónové a jableční, slizových látek a třísloviny.
Důkaz místo slibů
Sto gramů šípku ukrývá zhruba tři tisíce miligramů vitamínu C. Pokud si nedokážete představit, co přesně to znamená. Pak pro porovnání vám nabízím obsah vitamínu C v jablkách či citrusech. Jablka totiž obsahují dvacet miligramů a citrusy zhruba šedesát.
S čím nám pomůže?
Šípek má vynikající léčebné účinky. Nejlépe poslouží právě nyní na podzim, kdy mnoho neduhů napadá náš organismus. Vitamín C totiž zvyšuje imunitu. Pomůže i při nemoci, nachlazení či viróze. Také působí projímavě a močopudně. Pomůže tedy i při zažívacích potížích či prochladnutí.