Bylinky v zahrádce i do kuchyně
Bylinky mají nezastupitelnou roli při přípravě pokrmů. Čerstvé bylinky jídlo krásně provoní a zároveň jsou uchovány jejich účinky na zdraví. Použít se dají nejen v kuchyni, ale také jako doplněk při koupeli či na výrobu nálevů, olejíčků a mastí. Druhů, které můžete pěstovat je nepřeberné množství. Pojďte se s námi seznámit s některými druhy, které můžete pěstovat prakticky kdekoliv, ať už máte balkon nebo jen malý parapet či obrovskou zahrádku se skleníkem.
Druhy bylinek
Bazalka je oblíbenou bylinkou, kterou je možné použít jako koření nebo pro přípravu chutného pesta. Dorůstá do výšky až 60 centimetrů a potřebuje se slunit alespoň 5 hodin denně. Tymián je charakteristický svou aromatickou vůní. Díky vysokému obsahu minerálních látek má mnoho léčivých účinků. Působí proti průjmovému onemocnění a nadýmání, obecně má protizánětlivé účinky. Jiná, neméně známá bylinka, řeřicha je důležitým zdrojem vitamínů a beta karotenu. Doporučujeme ji konzumovat v čerstvém stavu. Výrazná vůně je typická pro oregano, známé jako dobromysl. Využívá se sušené nebo čerstvé. Dnes je typickou bylinou v italské a francouzské kuchyni a po celé Evropě tvoří základ do všech pizz a těstovin. Mezi další bylinky se všestranným využitím patří máta, jalovec nebo bobkový list. Do polévek se přidává například celer, petržel, pažitka nebo majoránka. Jestliže byste se rádi pročistili, doporučujeme vývar z kopřivy, chcete-li zase lépe spát, velkou službu vám prokáže meduňka.
Pěstování bylinek je snadné. Postačí vám dostatek světla a zálivky. Dávejte pozor na výrazné výkyvy teplot a přílišné zalévání nebo hnojení. Nechte si svůj domov provonět nebo oživte svou zahradu díky bylinkám. Brzy se stanou vašim nepostradatelným pomocníkem nejen v žádané kuchyni.