Bylinková mánie – 1. díl
Bylinky jsou součástí nejedné zahrady, balkónu či okenních parapetů. Vysoký obsah důležitých látek je přímo ideální pro jejich využití v kuchyni. První díl je věnován rostlince bohaté na vitamín C a E, kterou znáte pod názvem řeřicha setá nebo také zahradní. Řeřicha setá má protizánětlivé účinky a podílí se na posílení imunity. Mezi její další kladné účinky na organismus patří podpora trávicího systému.
Pěstování je snadné
Vypěstovat řeřichu není žádná věda. Pěstovat ji můžete klasickým způsobem v zahradnickém substrátu nebo na kousku vaty. Řeřicha setá vyroste velice rychle a vy si svou sklizeň můžete užívat již po dvou týdnech. Sklízejí se malé děložní lístky postupným odřezáváním natě. Rostliny rychle dorůstají a tak je zajištěna další a další úroda. Řeřicha je lehce rozpoznatelná také díky svému aroma a lehce pikantní chuti. Víte, kde můžete řeřichu použít?
Kuchyň je místo, kde by měla skončit drtivá většina bylinek. Vůně i chuť pokrmů je díky čerstvým bylinkám znamenitá a ne jinak je tomu i u řeřichy. Řeřicha se tepelně neupravuje, je vhodná pro studenou kuchyni. Řeřichou si můžete posypat chleba s máslem, zdobit pokrmy těsně před podáváním nebo se vrhnout na přípravu lahodných pomazánek. Řeřicha je také ideální ingrediencí pro obohacení salátů či servírování polévek nebo rizota. Zasadíte si také svou porci řeřichy?