2. díl Stručný průvodce ovocem a zeleninou aneb Co jste možná nevěděli
Přinášíme pokračování o řadě užitečných vlastností ovoce a zeleniny. Mnoho lidí považuje maso za základ svého jídelníčku, avšak bez pořádné zeleninové přílohy by to stejně nebylo ono. Co se týká ovoce, jde o vynikající a zdravou svačinku, která dodá potřebnou energii, vitamíny, minerály a vlákninu. Bez ovoce a zeleniny lidské tělo chátrá. Pro každodenní doplnění balastních látek jsou ovoce, zelenina, ale i bylinky naprostou nutností.
Pomeranč
Je bohatý zdroj vlákniny, pomáhá našemu srdci a trávící soustavě a je bohatým zdrojem vitamínu C. Působí proti vznikům některých druhů nádorů, podporuje imunitní systém a snižuje hladinu cholesterolu.
Jahody
Věděli jste, že jahody už chovali v oblibě pro jejich terapeutické vlastnosti staří Římané? V průměrné porci jahod je až dvojnásobné množství doporučené denní dávky vitamínu C. Příznivě působí na srdce a trávicí soustavu, obsahují látky, které bojují proti rakovině. Pomáhají zvýšit odolnost organismu proti chorobám a podporují tvorbu kolagenu, čímž se podílejí elasticitě kůže.
Brokolice
Pravidelná konzumace brokolice působí jako prevence proti rakovině, častým virovým onemocněním a srdečním chorobám. Obsahuje vitamíny B3, B5, C a E. Dále je to betakarotén, kyselina listová, sulforafan, zinek, železo a vápník. Pomáhá při detoxikaci a čistí játra. Podporuje nervový systém, posiluje imunitu, bojuje proti nádorovému onemocnění a zlepšuje trávení.
Rajčata
Existuje více než 7 tisíc druhů rajčat, ale všechny spojuje fakt, že jsou bohatým zdrojem vitamínů. Obsahují vitamíny B3, C, E, betakarotén, draslík a lykopen. Účinně bojují proti rakovině, posilují imunitu, chrání tělo před toxiny a působí proti různým virovým onemocněním. Hydratují trávicí soustavu a celý organismus. Pomáhají také proti chudokrevnosti a únavě.
Maliny
Velmi rychle podléhají zkáze a proto je vhodné je konzumovat co nejdříve po sběru. Obsahují vitamíny B3 a C. Dále pak antokyanin, kyselinu listovou, biotin, mangan, železo a vlákninu. Doporučené jsou jako prevence proti rakovině úst, hrdla a tlustého střeva. Významně snižují hladinu cholesterolu a zbavují organismus od jedu. Rovněž upravují trávení.
Meruňky
Chutnají čerstvé i sušené. Obsahují vitamíny B2, B3, B5, C, betakarotén, vlákninu, vápník, železo a zinek. Pomáhají chránit organismus před rakovinou a podporují vylučování toxinů z těla. Posilují imunitu a sušené meruňky navíc podporují odolnost organismu.
Fotografie publikována se svolením tiramisustudio, rakratchada torsap Photography/FreeDigitalPhotos.net